Tijdens de uitoefening van je werk kun je geconfronteerd worden met omstandigheden die ervoor zorgen dat je ziek wordt. In dat geval kan sprake zijn van een beroepsziekte. Een beroepsziekte is een ziekte of aandoening als gevolg van een belasting op je werk. Die belasting moet in overwegende mate in werk of arbeidsomstandigheden hebben plaatsgevonden. Zonder de werkbelasting zou de ziekte niet zijn ontstaan. Om als beroepsziekte aangemerkt te worden moet het ook gaan om een langdurige belasting. Een enkele bloottelling is dus niet genoeg.
Tijdens de coronapandemie zijn een groot aantal medewerkers tijdens de uitoefening van hun werk in aanraking gekomen met (zieke) Covidpatiënten. Als je in de uitoefening van je werk ziek bent geworden door een langdurige blootstelling aan Covid kan dat (afhankelijk van de omstandigheden) als een beroepsziekte worden aangemerkt. Elke ziekte of aandoening kan in Nederland namelijk worden aangemerkt als beroepsziekte, zo ook (long) covid.
Een beroepsziekte wordt vastgesteld door een medisch specialist. Dit kan je bedrijfsarts, huisarts of specialist in het ziekenhuis zijn. In de Arbeidsomstandighedenwet staat opgenomen dat de verplichting om beroepsziekten te melden ligt bij ‘de persoon die belast is met de bijstand bij de begeleiding van werknemers die door ziekte niet in staat zijn hun arbeid te verrichten’. Hoewel dit meestal de bedrijfsarts is, kan dit bijvoorbeeld ook een verzekeringsarts zijn. In Nederland kan bij het Nederland Centrum voor Beroepsziekten (NCvB) melding worden gedaan over beroepsziekten. Deze meldingen worden verzameld om in kaart te brengen hoeveel mensen er in Nederland aan een beroepsziekte leiden. Ook worden deze meldingen gebruikt als signaal dat bijvoorbeeld in bepaalde sectoren het werk aangepast moet worden om deze ziekten waar mogelijk te voorkomen.
In onze wet is opgenomen dat een werkgever een zorgplicht heeft richting de werknemers. Die zorgplicht houdt in dat hij voor een veilige werkplek moet zorgen en risico’s zoveel mogelijk moet voorkomen (of als dat niet kan verminderen). Wanneer vastgesteld zou worden dat een werkgever niet aan de zorgplicht heeft voldaan dan is een werkgever mogelijk aansprakelijk voor de beroepsziekte. Dit staat los van langdurig ziekteverzuim en een mogelijk WIA-keuring. Het vaststellen van een beroepsziekte betekent niet automatisch dat de werkgever niet voldoende heeft gedaan om voor een veilige werkplek te zorgen. Als je werkgever kan aantonen dat is voldaan aan de zorgplicht, dan is je werkgever niet aansprakelijk voor het ontstaan van de beroepsziekte.
Wil je je werkgever aansprakelijk stellen? Dan dien je in eerste instantie te bewijzen dat de besmetting/blootstelling tijdens de werkzaamheden heeft plaatsgevonden en de ziekte een direct gevolg is van deze blootstelling. Helaas is er nog geen rechtspraak over covid als beroepsziekte.
Heb je vragen over jouw situatie, neem dan contact op met ons Contactcenter.
BezoekadresVeluwezoom 5
1327 AA Almere
Naar de uitgebreide
contactpagina
©2024 Alle rechten voorbehouden FNV Catering.
Design by Gedachtegoed. Built by Mediacode.
We wijzen je op ons privacybeleid en onze voorwaarden.
Inloggen Mijn FNV Catering