Spaarurenregeling in de onderwijscatering

26-08-2024

Werk je in de onderwijscatering (deel A & B)? Lees dan hieronder hoe het ook al weer zit met de spaarurenregeling. 

Tijdens vakantieperioden (bijvoorbeeld de zomer- of kerstvakantie) zijn locaties voor langere tijd gesloten en is er vaak geen werk. Je neemt dan je vakantiedagen op. Het aantal dagen dat de onderwijsinstelling gesloten is, zijn vaak meer dan het aantal vakantiedagen waarop je recht hebt. Om ervoor te zorgen dat je voldoende dagen opbouwt, is er een spaarurenregeling.  

Als de locatie wel open is werk je extra om de gemiste uren in te halen. Door de spaarurenregeling ontvang je een gelijkmatig inkomen over het jaar en hoef je bijvoorbeeld niet de Werkloosheidswet (WW) in. Je werkgever moet  voor 1 oktober 2024 de planning voor schooljaar 2024-2025 hebben en het aantal spaaruren laten weten.   

Bij de berekening van het aantal te sparen uren per jaar worden ook de erkende feestdagen meegenomen. Als een feestdag valt op een dag waarop je normaal werkt, dan hoef je voor die dag geen spaaruren in te leveren. Dit geldt zowel voor feestdagen tijdens de vakantiesluiting als voor feestdagen die daar buiten vallen.  

Ben je ziek? Dan bouw je jouw spaaruren gewoon door, alsof deze zijn gewerkt. Als je in een schoolvakantie verlof hebt, spaaruren opneemt en ziek wordt of ziek meldt, dan worden de spaaruren afgeschreven.   

Werk je meer uren of werk je over? Dan heb je recht op uitbetaling van deze uren.  

Hoe zit het dan met minuren?  
Met een spaarurenregeling is het niet mogelijk om minuren op te bouwen omdat je juist meer uren moet werken om de vakantiesluitingen te overbruggen. Gebeurt dit wel? Laat je werkgever dan schriftelijk (per e-mail) weten dat je beschikbaar bent om te werken en dat de spaarurenregeling voortgezet moet worden. Kom je er niet uit? Neem dan contact met ons op.   

Wil je meer weten? Check dan de cao catering. Hier zijn alle voorwaarden verder uitgewerkt. Kom je er niet uit? Neem dan contact met ons op.   

Inloggen Mijn FNV Catering

Wachtwoord vergeten?
Nu registreren.