Wij tekenen niet voor verslechteringen

02-03-2018

Wij tekenen als FNV geen cao’s, als deze verslechteringen bevatten voor onze leden. Het gaat goed met de economie, werkgevers profiteren en maken flinke winsten. Als zij dan niet bereid zijn een goede loonsverhoging te bieden en soms zelfs aankomen met loonsverhogingen onder inflatieniveau, dan tekenen wij niet.

Ook stellen zij regelmatig louter verslechteringen voor nieuwe werknemers voor; dat vergroot de tweedeling onder de werkenden en dat vinden wij onacceptabel.

Goede bodem

Juist in sectoren met veel onzekere contracten is de positie van werknemers minder sterk: de handel, de horeca, kappers. Werkgevers en werknemers hadden daar altijd als doel een goede bodem te leggen in arbeidsvoorwaarden en een gelijk speelveld te creëren. Werkgevers gebruiken daar nu de cao vooral om verslechteringen te regelen. Daar werken sommigen bonden helaas aan mee.

Meer dan 90% wil Echte baan

Mensen met onzeker werk durven lastiger op te komen voor hun rechten. Daarom hameren wij zo op meer echte banen; zo worden wij sterker en kunnen de race naar beneden stoppen. Meer dan 90% van mensen met flexbanen, ook jongeren, willen gewoon terecht een vaste baan. Wij willen dat de politiek de concurrentie op arbeidskosten stopt, anders blijven arbeidsvoorwaarden van werkenden onder druk, en blijven collega's concurrenten. 

Leden bepalen

Wij staan voortdurend in contact met onze leden over cao-onderhandelingen en –resultaten. We peilen vaak breder wat er leeft op de werkvloer, maar onze leden bepalen uiteindelijk of ze het resultaat goed genoeg vinden. Wij zijn er voor de werknemers, niet voor de werkgevers. Als we slechte cao’s tekenen raken leden hun vertrouwen in de bond kwijt.

Minder draagvlak zonder FNV

Andere bonden tekenen regelmatig wel voor verslechteringen die niet in het belang zijn van werknemers. Een greep uit de verslechteringen: koopkrachtverlies, lagere aanloopschalen voor uitzendkrachten (supermarkten), toeslagen afschaffen (oa supermarkten), onzekere roosters, langere flex (horeca), lagere lonen voor Beroepsbegeleidend leren (BBL, horeca en kappers). Door cao’s af te sluiten met bonden die veel minder leden hebben, ontstaat nog minder draagvlak op de werkvloer. Bovengenoemde  afspraken kosten (nieuwe) werknemers soms honderden euro’s per maand. 

Eenzijdig bepaalde arbeidsvoorwaarden kunnen op nog minder draagvlak rekenen. Jumbo, die zijn OR als arbeidsvoorwaardenpartner heeft gekozen, moet nu 3000 individuele gesprekken  gaan voeren met haar werknemers. Er is veel verdeeldheid hierover.

Minder flex sleutel tot hoger loon

Zo gaat de race naar beneden door en krijgt werkend Nederland nooit zijn faire deel; dat (de AIQ - arbeidsinkomensquote) wordt zelfs steeds minder. Gisteren nog pleitte IMF voor flink hogere lonen in Nederland, DNB en talloze instituties en economen deden dat al eerder. Soms vergeten ze daarbij dat minder flex de sleutel is tot hogere lonen.

Betere afspraken in veel sectoren

In flink wat sectoren hebben we door onze vasthoudendheid en het verzet van onze leden betere afspraken kunnen bewerkstelligen. In de schoonmaak zijn de arbeidsvoorwaarden nu echt beter; onlangs nog zijn we bij PostNL en bij ABN AMRO tot een beter resultaat gekomen. Ook in allerlei andere sectoren is juist door onze druk een prima cao tot stand gekomen. In dit nieuwe cao seizoen zijn de loonsverhogingen en afspraken in het algemeen beter, in 2017 hadden wij in onze cao’s (als we even alleen naar loon kijken)  0,4% meer loon dan cao’s die zonder ons zijn afgesloten. En het is nog belangrijker om goede afspraken te maken om de doorgeslagen flex te keren.

Samen sterk

Wij zijn het sterkste als we als bonden de handen ineen slaan en samen optrekken om tot goede resultaten te komen. Bij de meeste cao’s die we afsluiten lukt dat. Dan winnen de werknemers en al onze leden.

Inloggen Mijn FNV Catering

Wachtwoord vergeten?
Nu registreren.