FNV Prinsjesdag 2019: Laat mensen nu meeprofiteren

18-09-2018

FNV-voorzitter Han Busker: ‘De plannen van dit kabinet voor 2019 sluiten aan bij een ontwikkeling die al decennia loopt. Werkenden krijgen een kleiner deel van de opbrengst van de economische groei ten gunste van bedrijven en kapitaalverstrekkers. De gevolgen komen onevenredig voor rekening van jongeren en mensen met lage inkomens.’

Draai onzalige plannen terug

De FNV waardeert het dat het kabinet heeft afgezien van het onzalige plan om de loonkostensubsidie te vervangen door loondispensatie en de FNV nodigt het kabinet uit die lijn voort te zetten. Busker: ‘Het is een gotspe dat de afschaffing van de dividendbelasting lijkt te worden doorgedrukt ten behoeve van enkele multinationals, zonder dat iemand nut en noodzaak kan uitleggen en de rekening bij de samenleving wordt gelegd. Dat geld kan veel beter worden besteed. Zie af van de verhoging van het lage btw-tarief en zorg ervoor dat ook uitkeringsgerechtigden meeprofiteren van de economische groei.’

Looneis 5%

Busker: ‘De FNV vindt dat de resultaten van de economische groei terecht moeten komen bij de werkenden.’ Voor 2019 eist de FNV een loonsverhoging van ten minste 5% met een bodem van €100 per maand.

FNV-delegatie

Voorzitter Han Busker wordt vandaag in Den Haag vergezeld door 4 FNV-leden die direct geraakt worden door het kabinetsbeleid.

Richard, 40 jaar, sinds 2004 werkzaam in de jeugdzorg als jeugdbeschermer.
Ik ben als jeugdbeschermer uitvoerder van de maatregelen die de rechter uitspreekt, bijvoorbeeld een ondertoezichtstelling of uit-huis-plaatsing. De transitie naar verantwoordelijkheid voor de gemeente in 2015, heb ik heel bewust meegemaakt omdat ik al sinds 2004 in deze sector werk. Het verschil per gemeente is ontzettend groot, want gemeenten mogen zelf invullen hoe ze het geld besteden. Waar ik heel veel last van heb, is dat de gemeente maar met een aantal instellingen een contract opstelt. Dat zijn A en B. Als je dus weet dat een instelling in het Oosten ( C ) veel beter is, mag je het kind daar niet heen sturen. Kinderen gaan dus niet meer naar de allerbeste plek, maar naar de plek waar toevallig een contract mee is.

Herman, 61 jaar, verpleegkundige AMC
Ik werk al 45 jaar in de verpleging waarvan de laatste 28 jaar in het AMC (Academisch Medisch Centrum). Het is mooi maar fysiek heel zwaar werk. In de nieuwe cao willen de werkgevers dat je nachtdiensten en late diensten blijft draaien tot 3 jaar voor de pensioengerechtigde leeftijd. Ook wordt de ORT (onregelmatigheidstoeslag) in die laatste jaren afgebouwd, waardoor je vlak voor je pensioen nog een inkomensval maakt. Wat ons betreft een schandalige aanpassing. Als mensen straks pas op hun 70e met pensioen mogen, moeten ze tot hun 67e nachtdiensten draaien. Dat kan echt niet.

Bas, 27 jaar, werkzaam sinds 2010 bij zorginstelling Aafje
Ik werk bij de facilitaire dienst van het verzorgingshuis. Ik doe daar alles wat niet met zorg te maken heeft, zoals transport. Ik heb wel een contract voor onbepaalde tijd, maar het is een flexcontract. Ik werk namelijk voor een intern uitzendbureau. Eerst zelfs op een 0-uren contract, dat werd daarna 3 uur. Nu heb ik zowaar een 18-uurs contract. Ik moet als een soort aasgier boven mijn rooster hangen om een dienst te pakken te krijgen.

Lidia, 32 jaar, arbeidsbeperking door een aangeboren beperking
Ik ben nog steeds niet aan het werk. Nadat ik een tijd voor de gemeente heb gewerkt, ben ik inmiddels al een jaar thuis. Ik solliciteer me suf maar ik word steeds afgewezen. ‘Andere kandidaten passen beter’, dat soort dingen krijg ik dan te horen. Ik denk dat het aan mijn beperking ligt. Er zijn veel te weinig banen in het kader van de banenafspraak. Ook gemeenten doen er veel te weinig aan. Zij hebben ondanks die afspraken eigenlijk geen vacatures.

Inloggen Mijn FNV Catering

Wachtwoord vergeten?
Nu registreren.