Vervangend werk: dit zijn je rechten en plichten
02-02-2022
In tijden van bijvoorbeeld een lockdown gaan werkgevers op zoek naar andere manieren om toch hun omzet te behalen. Dat tekent de goede ondernemers, maar soms heeft het ook gevolgen voor de medewerkers. Bijvoorbeeld voor de roosters of werkzaamheden.
- Ik moet ander werk doen dan normaal. Wat nu?
Normaal doe je het werk zoals in je functieomschrijving staat. De coronacrisis is echter een uitzonderlijke situatie. Omdat er minder of geen werk is, kan je werkgever je vragen om tijdelijk ander werk te doen. Je kunt dit in principe niet weigeren. Val je onder de catering-cao dan kan je werkgever je zelfs verplichten om tijdelijk ander werk te doen. Dit geldt ook als dat in je arbeidsovereenkomst staat opgenomen.
- Moet ik dus echt alles doen?
Het moet wel om een redelijk voorstel gaan, zoals bijvoorbeeld opruim- of schoonmaakwerkzaamheden op locatie. In deze bijzondere tijden adviseren we je wel om veel werkzaamheden te accepteren, ook als ze niet direct bij je eigenlijke functie passen. In het kader van goed werknemerschap mag de werkgever van je verwachten dat je op redelijke voorstellen ingaat. Wat redelijk is verschilt uiteindelijk per persoon en per situatie. Bespreek met je werkgever de mogelijkheden en maak hier goede afspraken over.
- Wat kan een reden zijn om vervangend werk niet te accepteren?
Er kunnen goede redenen zijn om specifieke werkzaamheden niet uit te voeren. Heb je bijvoorbeeld rugklachten, dan kan zwaar fysiek werk niet passend zijn. Twijfel je, ga dan in gesprek met je werkgever of de bedrijfsarts.
- Waar moet ik op letten bij vervangende werkzaamheden?
Ook bij andere werkzaamheden blijft je werkgever verantwoordelijk voor een veilige en gezonde werkplek. Dit betekent bijvoorbeeld dat je de benodigde beschermingsmiddelen moet krijgen met een uitleg over de werking ervan. Ook moet je werkgever je voorlichting en instructies geven over de werkzaamheden en de risico's die het werk met zich meebrengt.
- Wat als ik op andere tijden en/of een andere locatie moet werken dan gebruikelijk?
Als dit een redelijk voorstel is, dan mag je dit in principe niet weigeren. Bijvoorbeeld als er in je arbeidsovereenkomst staat dat je flexibel inzetbaar moet zijn. Levert het werken op andere tijden problemen op voor bijvoorbeeld je privésituatie, bespreek dit dan met je werkgever. Bespreek het ook als je een langere reistijd met meer reiskosten hebt. Wettelijk gezien bestaat er geen recht op reiskostenvergoeding, maar in cao of bedrijfsreglement kan wel iets staan. Ontvang je al reiskostenvergoeding, dan is het redelijk als de werkgever dit tijdelijk aanpast. In de cao contractcatering is al opgenomen dat bij een locatiewijziging de nieuwe woon-werkkilometers gelden met daarop aangepaste vergoeding.
Heb je toch nog vragen, of twijfel je over je eigen situatie, stel je vraag dan via onze contactpagina aan een van onze juristen.